Listeler, WORD dokümanlarını oluşturmada ve aynı yapının unsurları arasında düzeni sağlayarak daha düzenli yazılar ortaya koymada en yardımcı öğelerdir.

Listeleri, Giriş sekmesinde bulunan Paragraflar bölümünden rahatça ve özelleştirerek ekleyebildiğimiz gibi klavyemiz sayesinde kısayollardan, zahmetsiz ve hızlı şekilde hem ana listeleri hem de alt listeleri oluşturmamız mümkündür.

Standart noktalı madde işaretli liste

Öncelikle, bir noktayı listeyi oluşturmak için paragrafımıza * işareti ile balama veya klavye üzerinden CTRL + SHIFT + L kombinasyonunu kullanmak yeterli olacaktır. Şimdi bununla ilgili bir örnek yapalım;

(!) Eğer sizde bu işlem gerçekleşmiyorsa, otomatik düzeltme seçenekleri panelinden “Yazarken otomatik biçimlendir” başlığı altındaki otomatik madde işaretli listeler seçeneğinin onaylı olup olmadığını kontrol edin. Şimdi listelemeyi akıllı menü ile durduralım ve otomatik düzeltme seçeneklerinden tekrar açalım;

Listelemeyi sadece nokta simgesi ile yapmak zorunda değilsiniz, tire ( – ) işareti, alfabetik harfler, roma rakamları, değişik semboller ve sayılarla da bu listelemeyi yapmanız mümkündür.

Tire işareti ile madde işaretli liste

Paragrafa ( – ) işareti işe başlayıp sonrasında TAB veya BOŞLUK tuşu ile bir adet boşluk, girinti bıraktığımızda – işareti ikonuna sahip bir maddelemenin başlayacağını görebiliriz.

Sayılar ile madde listesi oluşturma

Roma rakamları için paragrafımıza i. şeklinde başlamalıyız. Diğer standart rakamlar için paragrafa 1. , 2. , 3. şeklinde başlamak bir listeleme yapılacağını programa bildirir ve sonrasında * ( yıldız ) ve – ( tire ) işaretlerinde olduğu gibi TAB ya da BOŞLUK tuşu ile bir adet girinti, boşluk oluşturmalıyız.

Harfler ile madde listesi oluşturma

Harfler ve sayılar ile oluşturma aynı yapıdadır. Alfabenin ilk harfi olan A harfi ile büyük veya küçük bir şekilde sonrasına . ( nokta ) koyarak başladığımız paragraflar programa bir madde listesi bildirir.

Paragrafa a. şeklinde başlayıp sonrasında TAB ya da BOŞLUK tuşu ile bir adet girinti, boşluk oluşturarak maddelemenin başlamasını sağlayabilirsiniz.

(!) Büyük harfli listeleme için büyük harfle yazmalısınız.

(!) Sayılarda ve Harflerde . ( nokta ) yerine ters parantez de kullanılabilir örneğin; a) , b) veya 1), 2) veya i) ii) şeklinde.

Harf ve rakam atlama değiştirme

Listeleme yaparken yön tuşları ile değiştirmek istediğimiz madde harfine veya rakamına gelerek alfabetik olarak a-z’ye kadar ve rakam olarak 1-1000 veya daha fazla aralıkta bir değer girerek aradaki değerlerin atlanmasını sağlayabiliriz yani sadece a,d,e,f,y,z olan bir liste veya 1,2,3, 99,100 şeklinde ilerleyen bir liste oluşturmamız mümkündür.

Roma rakamları ile madde listesi oluşturma

Roma rakamı olan I ( bir ) Latince de i harfi ile ilişkilendirilir. Bu yüzden paragrafımıza aynı bir alfabetik sıralama yapacak gibi başlamak fakat a. yerine i. şeklinde veya ii. şeklinde başlamak roma rakamı ile başlama roma rakamı ile maddeleme yapmamızı sağlayacaktır.

Alt listeleri oluşturma

Alt listeleri oluşturmak için öncelikle bir listenin içinde olmamız gerekir. Herhangi bir listedeyken yeni madde de TAB tuşuna basarsak bir alt maddeye geçtiğimizi programa bildirmiş oluruz. Program yeni bir her alt kademede yeni bir maddeleme işareti ile bize daha girintili ve alt bir maddeye metin girmemize olanak sağlar.

Listeyi normal metine dönüştürme

Listeyi normal bir metine dönüştürmek istiyorsak listenin içerisindeyken CTRL + SHIFT + N kombinasyonu ile onun normal bir paragraf olmasını sağlayabiliriz.

Diğer listeleme kısayolları

Sadece yıldız, tire, rakamlar, roma rakamları, alfabetik maddeleme işaretleri programda yer almaz, bunların yanında kullanabileceğiniz çok ikon vardır bu ikonlara paragraflar bölümünden madde listeleri başlığı altında veya diğer seçeneklerden ulaşabileceğiniz gibi aşağıdaki tablodaki kombine edilmiş harfler, simgeler ile paragrafa başlayarak otomatik listeleme başlatabilirsiniz.

Paragrafa BaşlaOluşacak Liste işareti
–>Kalın ok işareti
>Kabartılmış üçgen işareti
Dolu bir kare işareti
ALT + 0150Geniş tire işareti
<>Elmas işareti
Diğer paragrafa başlama kombinasyonları