Word programında uygulanan sayfa numaraları, üst bilgileri, filigran, sayfa yönlendirme ve sütunlara ayırma gibi işlemler, word dokümanı tek bir bütün olarak düşünüldüğü için tüm sayfalara uygulanır. Kesmeler işte tam bu safhada bize kolaylık sağlayan bir kullanım biçimi oluştururlar.

Kesmeler sayesinde word dokümanını çeşitli bölümlere ayırabilir, bazı bölümlere sayfa numarası atarken bazı bölümlere atamayabiliriz. Bazı bölümleri yatay yönlendirirken bazı bölümleri dikey yönlendirebiliriz. Kesmeler bize bu kolaylığı sağlar. Kullanımına ise yazının ilerleyen safhalarında mümkün olduğunca değinmeye çalışacağız.

Tüm kolaylıkları ile Kesmeler

Bölümler, Sekmeler içeriğine giriş

Yukarıda sadece iki sayfanın yer aldığı bir word dokümanını görüyorsunuz, burada bahsettiğimiz Tümünü Göster seçeneğini aktif etme ile ilgili görseli de aşağıda görebilirsiniz. Tümünü Göster seçeneği Word programında paragraf, boşluk, bölüm sonu ve başlangıcı gibi simgeleri görmemize olanak tanıyan bir aç kapa fonksiyondur.

Tümünü göster seçeneği ve boşluk, paragraf işaretlerinin görünümü

Tümünü göster seçeneğini aktif ettiysek, kesmeler bölmesine giriş yapabilir böylece belgedeki değişimleri gözlemleyebiliriz, 5 sayfanın yer aldığı örnekte, sayfalarımızı 1,2 sayfaları bir bölüm 3.sayfayı bir bölüm ve 4,5 sayfaları da bir bölüm olmak üzere keserek 3 bölüme ayırmayı deneyeceğiz.

3 bölümlü bir doküman oluşturmak için planlanan taslak

Kesmeler seçenekleri ve tanıtımı

Kesmeler seçeneklerini Sayfa Düzeni bölümümde Sayfa Yapısı sekme içeriğinde bulabilirsiniz ve kullanılabilecek başlıca seçenekler şunlardır ;

Bölüm Sonları;

Sonraki Sayfa: Üzerinde bulunan sayfayı bölüm sonu olarak tanımlar ve sonraki sayfadan itibaren yeni bir bölüm oluşturur, bunu tümünü göster seçeneği ile görmek mümkündür.

Sürekli: Bir bölüm sonu ekler ve gelecek yeni bölümü aynı sayfada başlatır, böylece aynı sayfada onlarca bölüm oluşturabilirsiniz.

Çift Sayfa: Bölüm sonunu ekler fakat yeni bölümü bir sonraki çift sayfada başlatır, örneğin 1.sayfada bir bölüm sonu eklerseniz, 2.sayfada, 4.sayfada eklerseniz 6.sayfada yeni bir bölüm başlatır.

Tek Sayfa: Çift sayfaya benzer, tek farkı yeni bölümü tekli bir sayfada başlatması olacaktır.

Bir bölüm sonu oluşturalım

Bölüm sonunu yukarıdaki resimde de gösterdiğimiz üzere önce 2.sayfanın sonuna ve sonra 3.sayfanın sonuna oluşturarak word dokümanımızı 3 parçaya bölmüş olalım, daha sonra bölümlerin ne işe yaradığını göstermek için hem bir yatay yönlendirme hem de sütunlara ayırma örneğini işleyelim.