Bazı bilgilerin Word dokümanında alt alta sıralanması ve görsel bütünlük için alt alta iki nokta ile verilerin açıklaması yapılır. Bu işlemde verilerin değişmesi, başlıkların değişmesi bu noktalama işaretlerini sağa ve sola kaydırmaktadır. İşte bu durumdan kurtulmak için tablolardan da yararlanarak bozulmayan bir iki nokta üst üste hizalama işlemi yapacağız. Gelin birlikte yapalım;

Tablolardan yararlanmalıyız

Kat:5 bilgisi eklendiğinde yeni satırda köşeden başlayarak bozulan bir örnek.
Başlıkları değiştirdiğimizde iki noktanın kayma durumuna örnekler.

Yukarıdaki iki görselde göründüğü gibi her veri girişinde veya başlık değiştirmede bir kayma, düzeltmeye ihtiyaç duyan bir bozulma olduğunu görebilirsiniz.

Dokümanınızda bu kayma, bozulmaları istemiyorsanız, tablolardan yararlanmalısınız. Şimdi bozulan bu form yapımızı tablo haline getirmek için bir planlama yapalım ve bize kaç tablo satırı ve sütunu lazım hesaplayalım.

Gerekli olan tablo satır ve sütununu hesaplanması

Tablo ihtiyacının hesaplanması

Hazırlamaya çalıştığımız form girdisi, başlıkları iki noktaları ve değerleri ile birlikte 3 (üç) sütuna ve her girdinin yer alacağı 6 (altı) satıra ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyaçtan duyulan tabloyu boş bir sayfaya Ekle sekmesi tablo seçeneklerinden rahatlıkla ekleyebiliriz, daha sonra tablonun her hücresine karşılık gelen değerleri girmeliyiz.

  • Birinci sütuna başlık değerleri girilmelidir.
  • İkinci sütun dikeyde hizalanacak iki nokta işaretlerini içermelidir.
  • Üçüncü sütun ise verileri içermelidir.

Eklenen tabloya verilerin işlenmesi

Eklenen tabloya iki nokta hizalama verilerinin işlenmesi
  1. Ekle sekmesinden tablo seçeneklerine giriş yapınız.
  2. Daha sonra buradan daha önce belirlediğimiz tablo ihtiyacı olan 3×6 ebatlarında tablomuzu yani 3 sütun 6 satır tablomuzu sayfaya boş bir şekilde ekleyin.
  3. İlk sütuna etiketleri yani başlıkları giriniz.
  4. İkinci sütuna iki nokta işaretlerini ekleyiniz.
  5. Son sütuna verileri giriniz, yukarıdaki resimde son halini de görebilirsiniz.

Tablo içerisindeki yazıların hizalanması

Tablo içerisindeki yazıları seçerek, birinci sütundaki başlıkları sağa yaslayabilir veya yine en solda bırakabilirsiniz, orta sütundaki iki nokta işaretlerini hücrenin ortasına hizalayın, son sütunu da sola yaslayarak yazın, aşağıdaki fotoğrafta bunun örneğini görebilirsiniz.

Tablo sütun ve satır genişliğini ayarlayıp kenarlıkları kaldırın

Tablo sütun ve satır genişliğini istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz, bunu yaparken tablodaki dikey kenarlıkları fare imleci ile sürüklemek yeterli olacaktır.

Fare imleci ile sütun genişliklerini ayarlamak.

Son olarak aşağıdaki görselde de görüldüğü gibi tablomuzun tüm kenarlıklarını kaldırmak sureti ile iki nokta ile dikey hizalama yapan bir tablo oluşturabilir ve verilerinizi düzenlediğinizde artık dikey iki noktaların kaymadığı, bozulmadığı bir veri tablosuna sahip olabilirsiniz.

Tablolar ile iki nokta hizalama sonuç görseli