Excel ile düzenlenen her doküman, varsayılan olarak .xls ve xlsx uzantısı ile kayıt edilir. Bu durumu değiştirmek elbette ki biz kullanıcıların elindedir. Belgelerimizi kayıt aşamasında yapacağımız birkaç değişiklik ile PDF formatında kayıt etmemiz mümkündür.

CTRL + S : Her dokümanı kayıt etmeye yarar, ara sıra kullanmanızda fayda var, bu sayede saatlerce uğraştığınız verileri kaybetmezsiniz.
F12 : Farklı kaydetme kısayoludur, bu sayede her dokümanı farklı bir ad ile kayıt edebilirsiniz.

Excel programı üzerinden PDF olarak kayıt etme aşaması

Diğer Office uygulamalarında da aynı şekilde, belgeyi kayıt aşamasında Kayıt türünü PDF olarak seçmek, dosyayı .pdf uzantısı ile kayıt etmek için yeterlidir. Fakat bu işlemi daha da özelleştirmek istiyorsanız, yazının devamını takip etmenizi öneririm.

PDF olarak kayıt etme seçenekleri

PDF olarak kayıt ederken seçenekler

PDF/A : Yazı tipi vb. bağlantıların olmadığı ve uzun süreli depolamaya uygun, arşivlenebilir PDF versiyonudur.

Seçenekler butonu ile PDF çıktı alma aşamasında önceden belirlenmiş değişkenleri değiştirebilir. Görüldüğü üzere, bu sekme üzerinden hangi sayfa aralığının PDF çıktısına dahil edilecek, nelerin hariç tutulacağı ve PDF/A olması istenilip istenilmediğine dair ayarlamalar yapılabiliyor.

Neden PDF tercih ediliyor?

PDF, yaklaşık her bilgisayarda, sürüm, versiyon gözetmeksizin açılabilen bir dosya formatıdır. Bu sayede kullanım kolaylığının yanında dağıtım kolaylığı da sağlar. Fakat Excel, Word ve benzeri uygulamasın dosyaları kendilerine özgüdür, paylaştığınız kişinin de en az sizin uygulamanızın sürümü ile eşleşen bir aynı tip uygulamaya ihtiyacı olacaktır.