Excel’de rastgele sayı üretme işlemini üç kademede ele almak faydalı olabilir. Bunlar; 0 ile 1 arasında sayı üretmek, rastgele iki sayı arasında bir sayı üretmek veya seçtiğimiz bir dizi sayı arasından rastgele sayı üretmek olacaktır. Gelin şimdi bu rastgele sayı üretme metotlarını tek tek uygulayarak öğrenelim.
0 ile 1 Arasından Rastgele Sayı Üretmek
Neden böyle bir işleme ihtiyacımız var diyorsanız. 0 ile 1 arasında rastgele üretebileceğiniz tüm sayıları 10’un katları ile çarparak farklı sonuçlar elde edebilmeniz size bir rastgele sayı serisi oluşturmaya yeterli olacaktır. Fakat bu sayılar elbette ki küsuratlı, tam sayı olmayan sayılar olacaktır. Bu işlemleri yapabilmek için kullanmamız gereken formül;
= S_SAYI_ÜRET ( ) ile rasgele 0 ile 1 arasında sayılar üretmek mümkündür, bu sayı dizisini 10 ve 10’un katları ile çarparsak 1 ile 10, 10 ile 100 ve 10’un katlarında olmak üzere aralıklarda sayı üretebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki örnekteki gibi iki sayı arasında da 10’luk dilimde rasgele sayılar üretmeniz mümkündür.
Bu işlemde A üst limitimiz, B ise sayı üretilmesi planlanan alt limittir. Üretilen rasgele 0 ile 1 arasındaki sayıyı (A-B) ile çarpıp küçük olan B sayısı ile çarptığımızda iki sayı arasında küsuratlı sayılar elde edeceğiz. Bunu 50 ile 40 arasında sayı üreten yukarıdaki örneğimizde görebilirsiniz.
İki Sayı Arasında Rastgele Sayı Üretmek
Yukarıdaki örneğimizde her ne kadar iki sayı arasında rasgele küsuratlı, ondalık sayılar üretsek de tam sayı elde etmemiz mümkün değildir. Ayrıca yukarıdaki işlem sadece ondalık dilimler için geçerlidir. Bu gibi işlemler için = RASTGELEARADA ( ) formülünü kullanmamız gerekecektir.
Yukarıdaki örnekte gibi oluşturulmuş bir formül, 1 ile 100 arasında bize rasgele bir tam sayı değeri verecektir. Aşağıdaki örnekte seri halinde bunu nasıl gerçekleştirebileceğinizi görebilirsiniz.
Yukarıdaki örnekte A ile gösterilen formül ile 1 ile 100 arasında rasgele sayılar üretilmiştir. B ile gösterilen örnekte ise -100 ile 0 arasında rasgele sayılar üretilmiştir. Bu sayede RASTGELEARADA formülünün sadece pozitif aralıkta değil negatif aralıkta da rastgele sayılar üretebileceğini görmüş olduk.