Microsoft Excel programında KDV, katma değer vergisi hesaplamak için basit bir örnekleme ile anlatım yapılan video içeriğidir, lütfen daha fazla detay alabilmek için ilgili içerikleri ziyaret ediniz.
Excel bugün sektörde, küçük, orta, büyük çaplı bütün şirketlerin bünyesinde aktif olarak kullanılan bir program olma özelliğine sahip. Ülkemizde uzun bir zamandır mal ve hizmet karşılığında alınan, devlete ödenen katma değer vergisini bu program üzerinde kolaylıkla hesaplayabilirsiniz. Gelin bunu birlikte hem video hem de görsel içeriklerle öğrenelim.
Katma Değer Vergisi ( KDV ) ne kadar?
Katma değer vergisi geçtiğimiz senelere kadar ülkemizde %18 olarak uygulanırken yakın bir zamanda %20 olarak güncellendi, bu sizin bu yazıya eriştiğiniz zaman daha farklı bir oran olabilir. Peki bu ne demek oluyor?
Katma değer vergisi, bir ürün veya hizmet alırken o hizmet bedelinin belirtilen yüzdesi kadar devlete vergi ödemektir, bunu matematiksel olarak modellersek;
Ürün Değeri | %20’si ( KDV ) * Formülü ve açıklaması | Sonuç |
---|---|---|
100 TL | 100 * ( 1 + 0,20 ) 1 + 0,20 ile çarpma sebebimiz 1 katı artı 0,2 katı yani %20’si. | 120 TL |
200 TL | 200 * ( 1,2 ) Bu örnekte direkt olarak 1,2 ile çarpılmıştır. | 240 TL |
KDV’yi Excel Üzerinde Otomatik Hesaplamak
Bunu yapmak için öncelikle Excel’in formül sisteminden yararlanmalısınız. KDV hesaplama işlemini basit bir formül ile halledebilirsiniz. Formülleri tanımak isterseniz Formüller, basit formüller oluşturma adlı makalemizi ziyaret edebilirsiniz.
Yukarıdaki liste bir küçük esnafın KDV için hesapladığı bir tablo bulunmaktadır. Şimdi ilk olarak %20 olarak hesaplanan KDV oranında borçların KDV değerlerini bulmaya çalışalım ve 1 numaralı işlemi gerçekleştirelim.
Yukarıdaki işlemde;
- C2 hücresindeki Ömer KAMER kişisine ait borcun değerini formüle getiriyoruz.
- Borç değerini 0,2 ile çarparak %20’sini alma işlemini matematiksel olarak gerçekleştiriyoruz.
Sonucunda ise sağ altta görüldüğü gibi 25.000 TL borcun sonucunda 5.000 TL kadar bir devlete vergi ödemesi yapılacağı sonucuna ulaşabiliriz.
Toplam Ödenmesi Gereken Değeri Buluyoruz
Artık tek yapmamız gereken bu 5000 TL değerini borç değeri ile toplayarak bize ödenmesi gereken toplam değeri hesaplamak olacaktır. Bunu da basit bir formül ile gerçekleştirebiliriz. Aşağıdaki görselde bunu görebilirsiniz.
- C2 hücresinde Ömer KAMER kişisinin bize olan ürün/hizmetten doğan borcu formüle getiriyoruz.
- D2 hücresinde daha önce bulduğumuz KDV mükellefinden doğan vergi değerini borca ekliyoruz.
Sonuç olarak sağ altta bulunan sonuçta olduğu gibi KDV dahil olmak üzere Ömer KAMER kişisinin bize 30000 TL ödemesi gerektiği sonucuna ulaşıyoruz.
Herkesin KDV’sini Hesaplamak
Buraya kadar ikinci satırdaki Ömer KAMER kişisinin toplam borcunu hesapladık, şimdi diğer kişilerin de KDV değerlerini hesaplayıp formülü çoğaltmak için sadece ilk hesaplamaların bulunduğu hücreleri seçip sağ alttaki + ( artı ) işareti ile sürüklüyoruz. Aşağıda bunu görebilirsiniz.
Aynı işlemleri Toplam sütunu için de uyguladığınızda istediğiniz tabloya erişmiş olacaksınız. Daha detaylı bilgi alabilmek için video içeriklerimizi takip etmenizi tavsiye ederiz. İyi çalışmalar.