Malumunuz, Excel, birçok çeşit veriyi içerisinde barındırabilme, formüller yazma hatta kendi içinde bir programlama dili ile kontrol edilme şeklinde kabiliyetlere sahiptir.

Dosyalar neden bozulur?

Bunun net bir etmeni yoktur. Bazen açtığınız bir dosyayı aniden, programın çökmesi ile kapatmak zorunda kalabilirsiniz bu durumda dosyaya zarar verebilir. İnternetten indirdiğiniz bir excel dokümanı hasarlı olabilir veya tam inmediği için bozuk olarak algılanabilir. Bilgisayarımızda ofis dokümanlarımıza zarar veren zararlı haşereler olabilir. Taşınabilir diskinizde taşıdığınız veriler, diskinizin bozulması ile bozulabilir ve bu gibi durumlara benzeyen dosyaların bozulmasına sebep olacak hadiseler yaşayabilirsiniz.

Bu gibi durumlarda dosyayı olduğu gibi bırakacak ve verilerimizi kaybettiğimizi kabullenecek miyiz? Tabîki de hayır, bu gibi durumlarda uygulayabileceğimiz yöntemlerden biri olan Dosya Onarma seçeneğini deneyebiliriz.

Açarken onar seçeneği ile açmalıyız

Excel’de onarma seçeneği ile dosyayı açmak genelde bozuk dosyaları açtığımızda önerilir fakat, programın içindeyken onarma seçeneği ile dosyayı açmak için yeni sürümlerde, Dosya sekmesinden menüsünü kullanırken Gözat seçeneği ile açacağımız dosyayı seçmeli ve Aç demeden önce açılır menüden Aç ve Onar seçeneğini kullanmalıyız, bunu resim üzerinden daha iyi anlayabilirsiniz.

Dosya sekmesine erişmek için yukarıdaki resmi görüntüleyebilirsiniz.
Dosya Onarma Seçeneğine Excel 2013 sonrası ulaşma yöntemi
  1. Dosya sekmesine girilir.
  2. Aç sekmesi altında bulunan Gözat seçeneği ile onarılması planlan .xls veya .xlsx uzantılı Excel dosyası seçilir.
  3. butonunu açılır penceresinden Aç ve Onar seçeneği ile dosya açılır.

Onarma başarısız olursa

Bu sık karşılaşılan bir durum, excel eğer dokümanınızda onarılmayacak kadar büyük bir sıkıntı ile karşılaşırsa, dosyayı onaramadığını fakat Veri veya Formüllerin kurtulabileceğini söyler.

Veri Ayıklama Seçeneği

Veri ayıklama seçeneği ile size, verinin değerlerinin mi yoksa formüllerinin mi kurtulacağı şeklinde bir soru sorar, bunu sormasındaki amaç Excel’de formüllerin bir karşılığı olan değerlerin olmasıdır. Formülün değere dönüşmüş hallerinin mi yoksa kodlanmış halini mi kurtaracağını sorar.

Değerlere dönüştür, formülleri kurtar

Sonuç Olarak;

Bozulan excel dokümanlarınız için sadece 5-10 saniyelik bir çaba göstererek, onları daha okunabilir hale getirebilirsiniz, her ne kadar aç ve onar seçeneğinin dosyayı kurtarma oranı oldukça düşük olsa da bu yöntem denemeye değer, uygulanması basit bir yöntemdir.