Office Programları Tarihi ve İşlevleri

tarihinde yayınlamıştır.

Microsoft Office paket programları, tarihte ilk kez 1989 yılında Windows ve Mac OS işletim sistemleri için piyasaya sürülmüştür. Bilgisayar sistemlerinin artık her evde, her iş yerinde olmaya başladığı bu tarihlerde, ofis işlerini halledecek programlara ihtiyaç duyuluyordu. Bu ihtiyacı dünyada en çok kullanılan işletim sistemi Windows’un üreticisi Microsoft, Office paket programları Word, Excel gibi programları yazılım dünyası ile buluşturarak giderdi.

Microsoft’un iş dünyasına sunduğu bu nimet, günümüzde kendine ihtiyacı büyük olan bir yer açtı. Birçok kurumsal firmanın da sık kullandığı programlar, zamanla Ofis programları olarak kalıplaştı. Hatta, işe yeni bir eleman alımında ofis programlarını bilmek ve hakim olmak, işe alımda önemli bir kriter haline geldi.

MS Office Programlarının Tarihi Gelişimi

Tarihi gelişime, piyasaya ilk kez sürülen, arayüz sahibi Word versiyon 1.0 ile başlayalım, ofis programlarının en gözdesi Word programı, bu serüvenin ilk yolcularından biridir. Yıl 1983;

MS DOS işletim sistemi için Word 1.x;

Windows 1.0 versiyonunu MS DOS işletim sistemindeki görünümü

Mac OS işletim sistemi için Excel 1.x;

1985 yılında ise sahneye yepyeni bir program, Excel çıktı. Excel ilk başlarda oldukça hayret verici, tablolardan oluşan ve verileri tutup işleyebilen, grafikler oluşturabileceğimiz bir programdı ki bu o zamanlar için sıradan bir bilgisayar kullanıcısı için inanılmaz bir gelişmeydi. Yıl 1985;

Mac işletim sistemi üzerinde 1985 yılında piyasaya sürülen Excel 1.1

Excel 1.1, Office paketinin oluşturulmadığı zamanlarda 1985 yılında ilk versiyonu ile tablolar oluşturulabilen, veriler girilebilen ve basit grafikler oluşturulabilen bir programdı. Mac işletim sistemi için tasarlanan program Windows 2.0 sürümünün piyasaya sürülmesi ile 2.0 versiyonu, Microsoft Office paketi içinde tüm bilgisayar kullanıcılarının hizmetine sunulmuştur.

Mac OS işletim sistemi için geliştirilen Powerpoint sürümü

Mac OS işletim sistemi için ilk Powerpoint;

Yukarıda bir ekran görüntüsünü görmüş olduğunuz iş dünyasının vazgeçilmez sunum programlarından biri olan Powerpoint, 1987 yılında Forethought adında bir geliştirici firma tarafında ortaya konmuştur. Diğer Office programları gibi 2.0 sürümü ile Microsoft Office paketine dahil edilmiştir.

Microsoft Office’nin tarih sahnesine çıkışı

1990 yılının son günlerine geldiğimizde ise, tarihsel gelişiminin çıkış noktasını aktardığımız bu 3 farklı program, tek çatı altında Microsoft tarafından derlenmiş ve Office 1.0 sürümü ile Word 1.1, Powerpoint 2.0 ve Excel 2.0 sürümleri paket program haline geldi.

1995 yılına kadar birçok sürüm değişikliği ile Office programları sürümleri ile adlandırıldılar, Office 95 ile birlikte piyasaya sürüldükleri tarih etiketleri ile anılmaya başlandılar.

Microsoft Office, Windows işletim sistemi ile bütünleşmeye 2000 sürümü ile başladı, 2000 sürümünde XP işletim sistemi ile uyumlu hale getirilen paket programlar, Office XP sürümü ile artık XP işletim sistemine sahip bilgisayarların ayrılmaz bir parçası haline geldi. Ayrıca iş dünyasında yavaş yavaş yerini sabitleştiren Windows işletim sistemi ile tam uyumlu hale gelen Office programları bu sayede kurumsal şirketler ve bireysel kullanıcılara daha fazla hitap etmeye başladı.

Microsoft Office 2003, kırılma noktası

2003 yılı, Microsoft’un Office paket programları için bir evrim yılı, bir parlama yılıdır. Microsoft Office 2003 sürümü ile artık her evde bulunmaya başlayan PC ve MAC bilgisayarlara hitap eden Word, Excel ve Powerpoint programları, XP arayüzünün ikonlarını, temasını, butonlarını ve daha birçok özelliğini barındırırken, VBasic kodlama dili ile de makro yazmaya, kod yazarak verilerimizi işlemeye olanak sağlamaya başladı.

İçerdiği diğer uygulamalar;

  • Microsoft Word
  • Microsoft Excel
  • Microsoft Outlook
  • Microsoft PowerPoint
  • Microsoft Publisher
  • Microsoft Access
  • Microsoft InfoPath

Bu devrim niteliğindeki sıçrama sayesinde Office sürümleri arasında en çok tercih edilen, uzun süreler kullanılan sürüm olma unvanına da sahip olmuştur. Bu yüzdendir ki Office 2007 sürümü ile arasında 4 senelik bir süre geçmiştir. Bu süre zarfında kullanıcılara Office 2003 programı hizmet etmiş ve bu konuda da oldukça başarılı olmuştur.

Vazgeçilemeyen Sürüm : Office 2007

Office 2007 Logo

Office 2007 sürümü ile programa 64 bit sistem desteği gelmiştir. Bu sürüm XP işletim sistemi ile başladığı serüveni, çok tutulması nedeni ile Vista, Windows 7, Windows 8 ve Windows 10 sürümleri ile uyumlu hale getirilerek devam etmiştir.

Ribbon menünün Office Word 2007 üzerinde gösterimi

Onlarca, yüzlerce komutu tek bir çatı altında toplamaya yarayan Ribbon menü özelliğini bu sürümde tanıdık hatta bu özellik daha sonra birçok programda da kullanılmıştır.

2003 sürümü ile 2007 sürümü arasındaki dosya uzantı farkı

Bu sürümde .doc ve .xls gibi uzantılara sahip Excel, Word, Powerpoint programlarının uzantıları daha fazla veri içerebilen ve daha yeni .xlsx, .docx, .pptx uzantıları ile değişmiştir.

Excel 2007 versiyonu ile büyük bir mesafe katetmiştir, sahip olduğu Visual Basic – Geliştirici arayüzü daha da ileri taşınarak, formlar tasarlama, sayısal tabanlı programlama yapabilme yeteneklerine kavuşmuştur. Ayrıca sahip olduğu tablo oluşturma kabiliyeti geliştirilmiş fonksiyon içi düzenleme, maksimum satır ve sütun, birden çok koşullu biçimlendirme gibi özellikler de programa kazandırılmıştır.

Office 2010 için ara sürüm diyebiliriz;

Office 2010 Paket Programlar

Devrim yaratan 2007 sürümünden sonra 2010 sürümü istenilen etkiyi yaratamamıştır, yeterince yenilikçi bir sürüm olmayan Office 2010 sadece bilindik XP temasını, Windows 7 teması ile değiştirmeye yaramıştır.

Office 2010‘un durağan bir sürüm olması 2013 versiyonu çıkana kadar kullanıcılar için Office 2007’yi daha cazip kılmıştır, çünkü Office 2007 hem 2010’un sunduğu kabiliyetlere sahip hem de daha hafif bir programdı.

(!) Office 2010, hem 32 bit işletim sistemi hem de 64 bit işletim sistemi için ayrı ayrı paket halinde sunulan ilk Ofis sürümüdür.

(!) Office 2010 ayrıca ilk defa ortaya konulan bulut teknolojisi ile dosya paylaşımlı eş zamanlı çalışma özelliği ile de web teknolojileri ile bulut teknolojileri ile Microsoft Office programlarını buluşturan bir sürüm olma ünvanına sahiptir.

(!) Office 2010’da geliştirilmiş çalışma kitabı koruma sistemi ilk defa görülmüştür, böylece çalışma kitaplarına şifreler konulup aynı bilgisayarı kullanan veya dosyanızı ele geçiren başka kişiler dosyanıza sahip olmalarına rağmen içeriklerine erişemiyordu.

Windows 8’in çıkması ve Office 2013

Microsoft’un belki de en az kullanılan ve en az sevilen sürümlerinden biri Windows 8’dir. Fakat Windows 8 ile birlikte hem klasik başlat menüsünün işlevi, sitilinin değişme evresi başlamış hem de Microsoft, artık köklü bir tasarım değişikliğine gitmiştir. Bunun neticesinde ise Office 2013 karşımıza daha yenilikçi ve XP – Office 2003 uyumundan sonra Win 8 – Office 2013 tasarım uyumunu sağlar hale gelmiştir.

Dokunmatik ekran desteği bu sürümde gelmiştir

Zamanın ve teknolojinin gerekliliklerine sürekli uyum sağlayan Office programları bu sürüm ile birlikte dönemin popüler aletleri tabletler, akıllı telefonlarda da kullanılabilir ve ikisi bir arada bilgisayarlarda da klavye ve farenin yerini alan dokunmatik ekran seçeneği ile sürdürülebilir, düzenlenebilir hale gelmiştir.

Office 2010 ile buluştuğumuz bulut teknolojisi gelişti, evrildi.

Skydrive özelliğinden bir görüntü

Artık bu sürüm ile birlikte Office kullanıcılarının hayatına, Skydrive adında Microsoft’un kurduğu bulut sunucuya anlık olarak dosya kayıt edebilme özelliği geldi. Bu özellik sayesinde 2010 sürümünde dahil edilen bulut sunucu teknolojisi, bu sürümde geliştirildi.

Standart şablon kullanma olanakları geldi

Powerpoint üzerinde standart şablonlar

Eskiden bir doküman oluşturmak istediğimizde işe her zaman boş şablonlar ile başlıyorduk. Bu sürümle fatura, tablo, irsaliye gibi hazır şablonlar ile dokümanı düzenlemeye başlama imkanı ve kendimize ait şablonlar yaratma imkanı geldi.

En stabil, en güzel ve en kullanışlı sürüm : Office 2016

Office Professional 2016 görüntü

Windows 10 ile birlikte en iyi, en sade ve en işlevli sürüm olan 2016 sürümü de geldi. 2016 sürümü ile birlikte 1990 yılında paket programlar halinde piyasaya sürülen Office programları, 26 senelik serüvende birçok kez çeşitli formlara evrildi, çeşitli fonksiyonlar kazandı. Ayrıca bu sürüme gelene kadar Office ailesine birçok uygulama daha katıldı, bunları tamamı şöyledir;

  • Microsoft Office Word
  • Microsoft Office Excel
  • Microsoft Office Powerpoint
  • Microsoft Office Outlook
  • Microsoft Office Publisher
  • Microsoft Office OneNote
  • Microsoft Office Access

Yine OneDrive ve Office 365 programları bu sürüm ile birlikte hayatımıza girmiştir, bulut sunucu 2013 sürümü ile hayatımıza girse de SkyDrive’nin yerini OneDrive bulut sunucusu 1TB ücretsiz depolama alanı sunması ile almıştır.

{Comments}