Microsoft Access nedir? ne işe yarar?

tarihinde yayınlamıştır.

Merhaba değerli okurum, dilersen Microsoft Access programından bahsetmeden önce Veritabanı kavramından bahsetmek isterim. Çünkü Access programı veritabanı oluşturmak ve düzenlemek için Microsoft tarafından dizayn edilmiş bir programdır.

Veritabanı nedir?

Veritabanı, aklımızda derleyemediğimiz verileri sahip olduğu tablo ve satır yapısı ile derlememizi sağlayan çeşitli şekillerde veri şifreleyen ve depolayan sistemler olarak nitelendirebilir. Örneğin birbirinden farklı arabaları aynı kriterlerde değerlendirerek belli bir tabloda toplamak istersek;

ArabaMaksimum HızRenkAğırlık (kg)
A Arabası320 km/sKırmızı1200 kg
B Arabası270 km/sSarı1100 kg
C Arabası430 km/sMavi1000 kg
Arabaların derecelendirilmesine ait bir tablo

Arabaların nasıl listelendiğini yukarıdaki tabloda görebiliyorsunuz, işte veritabanları ise bunların çok daha fazla kritere göre çok daha fazla arabaya ait tablo olarak düşünebilir. Böylesine devasa tablolarda arama yapmak insanoğlu için biraz zor olsa gerek.

İşte tam burada devreye veritabanı uygulamaları giriyor. Bunların bazılar web tabanlı bazıları sunucu tabanlı bazıları ise yerel bazlıdır. Hepsinin tek bir görevi vardır verileri derlemek ve istediğimiz zaman istediğimiz gibi kodlar ile veya arayüz ile istediğimiz veri aralığındaki girdiler karşımıza getirmeleridir.

Yukarıdaki örnekte binlerce araba olduğunu düşünelim, bunların arasından 200 km/s maksimumu hızın üzerine çıkan kırmızı arabaları seçmek istesek, ne kadar vaktimizi alır?

Tam da düşündüğüm gibi bu işlem saatlerimizi alabilir. Veritabanına kaydedilen araba verilerinde ise veritabanına “bana kırmızı ve 200 km/s maksimum hızın üzerindeki verileri getir” şeklinde uygun bir dille ilettiğimiz istek ise saliseler içinde cevap bulacaktır.

Access bu veritabanı uygulamaları arasında nerede?

Microsoft Access Üzerinde Oluşturulmuş Örnek Tablo

Yukarıda araba örneğinde veritabanı kavramını açıklamaya çalıştığımız verileri Access veritabanında Arabalar tablosuna işledik. Şimdi hızının 200 üzeri olduğu Mavi arabaları sadece saniyeler içerisinde bulabiliriz. Bunun için filtreleme yapmak yeterli olacaktır.

Microsoft Access – Filtreleme Örneği

Yukarıdaki resimde görüldüğü üzere maksimum_hız ve renk tabloları hemen sağlarındaki filtreleme ikonu ile filtrelenmiştir. Bu 11 girdili arabalar tablosundan “bundan ne var bunu ben elimle de yaparım” hissi uyandırabilir fakat on binlerce arabanın olduğu bir tabloda bu işlemi insan gözü ile yapmak, arabaları elemek ve kategorize etmek oldukça zor.

Peki, Excel’den ayıran özellik ne?

En temel özelliği, oluşturulan bu veritabanı tablolarının başka programlar ile paylaşılabilmesidir. Yani siz bu Access programı ile oluşturduğunuz her tabloyu kodlama yaptığınız başka IDE ortamları başka programlar ile kolaylık ile paylaşabilir ve yine programlama dilleri ile veritabanından veri çekebilir, ekleyebilir, düzenleyebilirsiniz.

{Comments}